Acasa » Amenajarea Dormitorului » Dulap cu usi glisante pentru Mobila de Dormitor

0

De ce am ales acest subiect? Pentru ca de multe ori avem nevoie sa cumparam un dulap de dormitor sau pentru dressing, sau sifonier in terminologia mai veche, si avem nevoie de o idee. Atunci cand spatiul in dormitor este limitat avem de rezolvat urmatorul aspect: usile dulapului trebuie sa se poata deschide fara a lovi patul sau alta mobila. Dar oare nu exista si alta solutie? Ba da! Se numeste dulapul cu usi glisante. Sa vedem la ce se refera.

De multe ori am observat ca in anumite spatii publice usile se deschid prin glisarea lor in lateral. De ce? Pentru ca astfel se economiseste spatiu si se poate trece mai usor prin dreptul lor. Daca ani de-a randul aceasta tehnologie a fost folosita doar in scopuri industriale sau publice, iata ca a venit randul sa intre direct in casele noastre. In componenta dulapului cu usi glisante.

Ce modele de dulapuri putem alege? Mai intai, o clasificare este dupa numarul de usi glisante. Exista dulapuri cu 2 sau cu 3 usi glisante. In cazul modelului cu 2 usi, dulapul este impartit in doua corpuri verticale. In cazul celor cu 3 usi, impartirea se face in 3. Latimea unui corp este egala cu latimea unei usi. Dar ce model este mai bun? Depinde ce inseamna mai bun pentru fiecare. Daca vrem o manevrare mai directa si un raft mai lat alegem varianta cu 2 usi. Daca vrem rafturi mai inguste si o rigidizare interioara sporita alegem modelul cu 3 usi. Pentru modelul cu 2 usi exista posibilitatea curbarii panoului superior in cazul depozitarii suplimentare pe acesta. Dar efectul poate fi mult redus prin folosirea unui blat mai gros sau prin dublarea acestuia inaintea depozitarii. In privinta aspectului estetic, putem alege dulap cu usi glisante cu oglinzi.

Ce fel de sina se foloseste la usi. Sinele pot fi din aluminiu sau PVC. Sinele din PVC au un pret mai scazut, cele din aluminiu un pret mai mare. Ca tehnologie de realizare, in partea superioara care ghideaza usa, sina este in forma de U intors in jos, iar in partea pe care se sprijina usa poate fi in forma de U sau in forma unei sine tip bara.

Ce materiale se folosesc la realizarea dulapului cu usi glisante? In primul rand se foloseste binecunoscutul PAL. El poate fi finisat prin melaminare sau prin furniruire. In primul caz, PAL-ul melaminat are un pret mai scazut. Canturile pot fi din melamina sau ABS. Daca usa este din MDF atunci nu se mai foloseste cant aplicat. Dar de asemnea dulapul poate fi realizat din lemn masiv in spate folosindu-se placaj. Lemnul masiv este de asemnea furniruit, baituit si lacuit. Dar bine inteles, dulapurile de lemn masiv vor fi si mult mai grele.

Am descris pe scurt cu cate usi se fabrica dulapurile cu usi glisante, ce fel de sine folosesc si din ce materiale sunt fabricate. Despre dimensiuni, rafturi si design in urmatoarele episoade de amenajari si decoratiuni interioare.

Scrie un comentariu

*